Wat is een vitamine D tekort

Wat betekent het wanneer je te weinig vitamine D hebt?

Vitamine D tekort

Vitamine D is betrokken bij allerlei processen in ons lichaam. Een tekort aan vitamine D kan daarom grote gevolgen hebben. We willen je uitleggen hoe je erachter kunt komen of je een tekort hebt aan vitamine D zodat je hier iets tegen kunt doen.

Wat zijn aanwijzingen dat je een tekort kunt hebben en wat betekent het voor je gezondheid wanneer je een lage vitamine D waarde hebt.

Hoe weet je of je een gebrek hebt aan Vitamine D

Vitamine D is betrokken bij allerlei processen in ons lichaam, dit betekent dat er dus ook meerdere aanwijzingen kunnen zijn dat je een tekort hebt aan vitamine D. Zo zijn er verschillende symptomen die op een tekort aan vitamine D kunnen wijzen. Een te lage vitamine D waarde kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor je huid, ogen of energielevels.

Wanneer je één of meerdere van de volgende symptomen herkent, kan het verstandig zijn om jouw vitamine D te laten testen.

  • Chronische vermoeidheid
  • Pijn aan gewrichten of spieren
  • Lusteloosheid
  • Gevoelig of bloedend tandvlees
  • Spierkrampen of spiertrillingen
  • Stemmingsstoornissen
  • Angstige gevoelens

Maar ook zonder deze symptomen kun je een beginnend gebrek hebben aan Vitamine D. Met name ouderen, mensen die vegetarisch/veganistisch eten, mensen met een donkere huid of personen die niet zoveel buiten komen, hebben een grotere kans op een tekort aan vitamine D.

Een tekort aan vitamine D is bijna altijd te verklaren door voeding en/of leefstijl.

Waarom is het belangrijk om voldoende vitamine D te hebben

Zoals we al zeiden, is vitamine D betrokken bij allerlei processen in het lichaam. Vitamine D is bijvoorbeeld onmisbaar bij het aanmaken en houden van sterke botten. Toen in de 19e eeuw in Engeland veel kinderen in fabrieken moesten werken, kregen deze kinderen allerlei klachten aan hun botten. Dit kwam doordat ze te weinig buiten waren en dus te weinig vitamine D aanmaakten.

Maar vitamine D is ook nodig voor een goede werking van ons afweersysteem. Wanneer we onvoldoende vitamine D hebben, dan zijn onze witte bloedcellen (afweercellen) minder goed in staat om indringers onschadelijk te maken. Niet voor niets werd door de minister tijdens de coronapandemie een onderzoek ingesteld naar de werking van vitamine D bij onze afweer tegen Covid-19.

Minder bekend is dat vitamine D ook een belangrijke rol speelt bij onze spieren, hersencellen en zelfs een beschermende werking heeft tegen suikerziekte. Het is dus niet overdreven om te stellen dat vitamine D essentieel is voor een goede gezondheid. Maar toch komt een tekort aan vitamine D nog heel vaak voor!

Een vitamine D tekort komt regelmatig voor

Het is in Nederland namelijk helemaal niet ongebruikelijk om een tekort aan vitamine D te hebben. Dit is bijvoorbeeld onderzocht door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Zij vonden dat zo’n 50% van de ouderen een tekort aan Vitamine D heeft. Maar ook jongeren hebben vaak een tekort aan vitamine D.

Omdat we in Nederland niet zoveel vette vis eten, relatief weinig uren zonneschijn hebben en ook nog eens vrij veel binnen zijn, lopen we een groter risico op een tekort aan vitamine D. Met name in de wintermaanden wanneer er minder zon is, hebben veel mensen te weinig vitamine D. Dit zorgt niet direct voor duidelijke klachten, maar kan er wel voor zorgen dat je net iets minder gezond bent of je net iets minder fit voelt.

Er is dus een grote groep mensen die te weinig vitamine D heeft, zonder dit te weten. Terwijl deze groep hier wel negatieve gevolgen van ondervindt.

Wat kun je doen tegen een vitamine D tekort

Het goede nieuws is dat ons lichaam ook zelf vitamine D kan maken. Het enige dat hiervoor nodig is, is zonlicht! Een wandelingetje in de zon kan dan ook wonderen doen voor jouw vitamine D waardes.

Maar vitamine D is ook te vinden in bijvoorbeeld vette vis zoals haring, makreel of zalm en in boter of eieren. Maar de voornaamste bron blijft toch de aanmaak door ons lichaam, onder invloed van zonlicht. Helaas is die zon in Nederland niet altijd overvloedig aanwezig, vandaar ook dat er in de winter meer mensen een tekort aan vitamine D hebben.

Het beste wat je kunt doen tegen een tekort aan vitamine D, is dus ervoor zorgen dat je meer in zon komt en zeker in de donkere maanden wat vaker voeding eten waar veel vitamine D in zit. Eventueel kun je ook extra vitamine D slikken om er helemaal zeker van te zijn dat je voldoende binnen krijgt.

Op die manier is het mogelijk om binnen enkele maanden het tekort weer aan te vullen. Maar dan moet je natuurlijk wel zeker weten dat je een gebrek aan de vitamine hebt. Want het is ook mogelijk om geen tekort, maar juist een overschot aan vitamine D te hebben. Zomaar extra vitamine D gaan slikken, is dan ook niet altijd verstandig.

Om die reden bieden wij onze vitamine D testen aan, zodat je precies weet of je wel of geen tekort hebt.

Hoe kun je jouw vitamine D tekort testen

Wij bieden een vitamine D test die jou precies vertelt of je wel of niet een tekort hebt aan vitamine D. Wanneer je je dus herkent in één van de symptomen, kun je bij ons jouw vitamine D laten testen.

Met onze test wordt de hoeveelheid vitamine D 25-hydroxy in je bloed gemeten. Dit is de belangrijkste vorm van Vitamine D in ons lichaam.

We spreken van voldoende vitamine D bij een niveau van 30 nmol/l. Bij een lagere concentratie is er dus sprake van een tekort. Het optimale vitamine D niveau is vastgesteld boven de 70 nmol/l. Vanzelfsprekend corrigeren wij deze waardes voor jouw leeftijd en geslacht.

Onze test geeft je binnen enkele dagen zekerheid, zodat je daarna gericht aan de slag kunt. Wij voegen namelijk ook een persoonlijk advies aan de test toe, waarmee jij jouw tekort kunt aanvullen. Wij bieden verschillende testen aan, waardoor je kunt kiezen welke test het beste bij jouw situatie past.

Bekijk alle Vitamine D testen

Kies de test die bij je past

  • Ontdek wat jouw vitamine D niveau is
  • Een eventueel tekort komt direct aan het licht
  • Ontvang persoonlijk leefstijladvies op basis van jouw uitslag